گرمازدگی

 

گرما زدگی به حالتی گفته می شود که سیستم تنظیم کننده دمای بدن از کار می افتد و بدن نمی تواند گرمای اضافی خود را دفع کند. در این حالت دمای بدن به شدت افزایش می یابد که می تواند عواقبی به دنبال داشته باشد. به طور کلی فعالیت بدنی انسان با افزایش سوخت و ساز و آزاد شدن انرژی زیادی در بدن همراه است و این امر باعث تولید گرما در بدن می شود.

 

گرمازدگی از لحاظ شدت به سه نوع خفیف، متوسط و شدید تقسیم می شود که در صورت عدم درمان نوع خفیف، گرمازدگی به نوع متوسط و یا شدید منجر و گاها ممکن است فرد را به فاز سنکوپ گرما کشاند.

 

گرما زدگی دارای دو مرحله می باشد:

برای ثابت نگه داشتن دمای بدن دفع این گرمای اضافی به محیط بیرون لازم است.هر چه هوای محیط گرمتر و مرطوبتر باشد، این انتقال دما با مشکلات بیشتری همراه هست. با فعالیت در هوای گرم و مرطوب، بدن برای حفظ دمای خود شروع به تعریق میکند که باعث از دست رفتن آب و املاح از بدن میشود. ما معمولا با مصرف آب بدون املاح اقدام به جایگزین کردن میکنیم اما این حالت باعث اختلال در املاح بدن و بروز درد های عضلانی می شود. این نخستین مرحله گرمازدگی است که گرفتگی عضلانی ناشی از گرما نامیده می شود.

 

با تشدید تعریق، کم کم کمبود آب و به دنبال دمای بدن افزایش می یابد و بدن به کم آبی دچار شده که منجر به سر درد و سر گیجه و .... می شود. که این مرحله دومین مرحله گرمازدگی است که خستگی گرمایی نامیده میشود.

 

عواملی مانند: محیط مانند هوای گرم و رطوبت بالا، سکون هوا که مانع تبخیرعرق شده و نتیجه آن ممانعت از دفع حرارت بدن است، سن پایین، چاقی، آمادگی بدن پایین می توانند باعث افزایش میزان بروز گرمازدگی شوند.

 

پیشگیری:

برای جلو گیری از گرما زدگی باید از پوشیدن لباسهای ضخیم و غیر قابل نفوذ در فصل گرم که مانع تبخیر عرق و دفع گرما می شود، خودداری کرد، لباس های گشاد ، نازک و رنگ روشن و نیز لباسهای کتان از همه بهتر است ، زیرا باعث می شود هوا به راحتی از آن عبور کند و عرق خشک شود.

 

توصیه ها:

وقتی که برای مدت طولانی در معرض تابش آفتاب یا در یک محیط گرم هستید و همچنین قبل و بعد و در طی ورزش، آب زیادی بنوشید اگر تعرق زیاد با ادرار کم شد، مقدار مصرف آب را با ید افزایش داد.

 

موقعی از روز را که هوا خیلی گرم است (مثل سر ظهر و بعد از ظهر) در منزل یا یک جای خنک استراحت کنید و بیرون نیایید.

 

قبل از فعالیت زیاد و ایستادن در معرض آفتاب، سعی کنید به هوای گرم تابستان عادت کنید. سیستم تنظیم دمای بدن شما هنگامی که به گرما عادت کرده باشد، بهتر عمل خود را انجام خواهد داد.

 

کمتر جلوی نور خورشید بایستید.

 

در هوای گرم پنجره ها را باز کنید یا از یک سیستم خنک کننده مثل پنکه، کولر استفاده کنید.

 

به میزان کافی بخوابید و میوه ها و سبزی های سرشار از پتاسیم را به میزان زیاد مصرف کنید تا بدنتان خودش را با گرما تطبیق دهد.

 

در صورت مصرف داروهای ادرار آور وداروهایی که تنظیم دمای بدن را تحت تاثیر قرار می دهند باید فعالیت بدنی در هوای گرم کاهش یابد و به مقدار کافی آب و مایعات نوشیده شود.

 

 

علائم:

باید از علائم خطر گرمازدگی آگاه باشید تا هنگام بروز این علائم ، اقدامات لازم را انجام دهید. به خاطر داشته باشید که این علائم می توانند به تدریج و در طی چند روز یا اینکه بطور ناگهانی بعد از یک فعالیت شدید بروز کنند.

 

ادم ( آماس ) ناشی از گرما و عرق سوز شدن نشان می دهند که بدن تحت استرس ناشی از گرماست.در حالت ادم ناشی از گرما ، رگ های خونی بدن گشاد شده و باعث می شوند مایعات زیر پوست بدن جمع شوند که در این صورت باعث میشود دست ها و پاها متورم شوند.

 

ادم و عرق سوز شدن خطرناک و مضر نیستند ، ولی نشان می دهند که باید برای پیشگیری از عوارض جدی گرمازدگی ، دمای بدنتان را کاهش دهید.

 

 

درمان:

استراحت و پناه دادن از گرما، بهتر است فرد را به محیط دور از افتاب و گرمای شدید منتقل کرد.

 

خنک کردن بهترین راه استفاده از اب و باد است البته به اهستگی و اگر حین خنک کردن فرد دچار لرز شد خنک کردن را متوقف کنید و سپس به آرامی ادامه دهید. نوشیدن مایعات حاوی الکترولیتها و املاح می توانند کمک کننده باشند.

 

در صورت شدید بودن گرمازدگی بیمار را به نزدیک ترین مرکز درمانی انتقال دهید. از مصرف داروهای آمفتامین، آنتی هیستامین ، ضدافسردگیها و سایر داروهایی که روی اعمال حیاتی بدن شما تاثیر میگذارند، خودداری کنید.