چربی خون چیست؟

به بالا رفتن کلسترول یا تریگلیسرید در خون که در اثر مصرف مواد غذایی بیش از میزان مورد نیاز یا هنگام بروز اختلال در سوخت و ساز چربی افزایش مییابد، بیماری چربی خون گفته میشود.

 

 افزایش چربی خون چه خطراتی دارد؟

افزایش چربی خون با تجمع در دیواره رگها، تنگی آنها را به دنبال دارد و به همین دلیل باعث افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی، درد قفسه سینه و گرفتگی عروق میشود. درمان به موقع و مناسب افزایش چربی خون، نه تنها قادر است از تنگی عروق قلبی جلوگیری کند، بلکه میتواند از پیشرفت آن نیز جلوگیری کرده و حتی باعث بهبود آن شود .

 

 از چه سنی باید چربی خون را آزمایش کنید؟

به طور کلی، عموم افراد جامعه باید از سن 20سالگی نسبت به آزمایش چربی خون خود اقدام کنند. چنانچه سطح چربی خون شما طبیعی است، هر پنج سال یک بار (از سن 20 سالگی به بعد) و در صورت بالا بودن چربی خون، باید هر دو تا شش ماه، یک بار چربی خون خود را آزمایش کنید. به منظور حذف اثر چربی موجود در غذا، ضروری است آزمایش چربی خون پس از 12 تا 14 ساعت ناشتا بودن انجام شود. این کار دقت آزمایش را افزایش میدهد .

 

 

 اعمال تغییرات زیر در رژیم غذایی، میتواند به کاهش مقدار چربی خون کمک کند :

 

به جای سرخ کردن مواد غذایی، آنها را آبپز، بخارپز و یا کباب کنید .

 

به جای پنیر و شیر پر چرب، از انواع کم چرب استفاده کنید .

 

مصرف شیرینی، کلوچه، کیک و فرآوردههای لبنی پرچرب (شیر، پنیر و کره)، روغن نارگیل، روغن خرما، بیسکوییت، چیپس، پفک، سوسیس، همبرگر، کالباس، بستنی، پیتزا، زرده تخممرغ، جگر سیاه، مغز، سیرابی و قلوه، میگو، خرچنگ و صدف را محدود کنید .

 

از قسمتهای کم چرب گوشت استفاده کنید و تمام چربیهای قابل مشاهده را جدا کنید. از مرغ و ماهی بیشتر از گوشت قرمز استفاده کنید.

 

 در رژیم غذایی خود از سیر استفاده کنید. سیر خام یا کمی پخته شده، به میزان یک تا دو حبه در روز تاثیر مناسبی دارد. مصرف سیر همچنین میتواند علاوه بر چربی، میزان فشار خون را نیز کاهش دهد.

 

 مصرف سبزیجات مانند (کاهو و هویج) و میوهها مانند سیب، زردآلو، گلابی، پرتقال، لیمو، گریپ فروت و توت فرنگی را افزایش دهید .

 

به طور کلی تمام مواد غذایی گیاهی مانند سبزیجات، حبوبات وغلات فاقد کلسترولاند، اما در بین آنها موادی مانند جو، کدو، شوید و سیر اثر ضد کلسترول بسیار قویتری را بروز میدهند. سویا نیز باعث کاهش کلسترول خون میشود.

 

 مصرف نان و غلات سبوسدار، حبوبات و انواع لوبیا، عدس، لپه و ... را افزایش دهید.

 

 مصرف آجیلها و مغزهای برشته نشده و فاقد نمک به ویژه بادام و گردو را افزایش دهید .

 

 روزانه دو عدد سیب یا پرتقال، چند عدد توت فرنگی بویژه پس از غذا میل کنید که باعث کاهش جذب کلسترول مصرف شده با غذا میشود.

 

 حتما در کنار غذا، سبزی خوردن و یا سالاد تهیه شده با هویچ زیاد و روغن زیتون (یک قاشق غذاخوری) را میل کنید.

 

 میگو، دل، جگر، قلوه، کله پاچه و مغز مصرف نکنید .مصرف تخممرغ را به هفته ای سه عدد کاهش دهید.

 

 مصرف خامه و کره ممنوع است. علاوه بر آن از روغنهای حیوانی و روغنهای جامد پرهیز کنید و از روغنهای زیتون، آفتابگردان، سویا و بادامزمینی استفاده کنید.

 

 

 پس علاوه بر نکات تغذیه ای برای اینکه قلبی سالم داشته باشیم:

 

 – از استرسهای خود بکاهید است .

 

– سیگار را ترک کنید. اگر سیگار میکشید و کلسترول خونتان بالاست، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی در شما زیاد وزن خود کوشش کنید .

 

- وزنتان را در محدوده مطلوب و ایدهآل نگه دارید. در صورت وجود اضافه وزن، طبق نظر متخصص تغذیه برای کاستن از وزن خود کوشش کنید.

 

-به طور مرتب ورزش کنید. ورزش باعث کاهش وزن و تقویت قلب میشود.

 

 

گردآورنده: شبنم اسلامی

  • لطفا در تنظیمات صفحه گروه های خبری را جهت نمایش انتخاب نمایید.