توصیه های تغذیه ای در پیشگیری و درمان فشار خون :

 

فشار خون بالا عبارت است از افزایش فشار وارده از جریان خون به دیواره رگ های خونی که فشار خون به طور طبیعی در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا می رود اما فردی که دچار بیماری فشار خون بالا است به هنگام استراحت نیز فشار خونش بالاتر از حد طبیعی است.

 

پیشگیری از بیماری فشار خون:

محدود کردن میزان مصرف سدیم و پیروی از یک رژیم غذایی سالم و ورزش میتواند باعث پیشگیری از این بیماری شود.

چاقی و اضافه وزن با فشار خون بالا ارتباط مستقیم دارد به طوری که کاهش 10 -15 درصد از وزن بدن تاثیر موثری در پیشگیری از این بیماری دارد .

 

با اضافه کردن مواد غذایی زیر به رژیم غذایی خود از بالا رفتن فشار خون جلوگیری کنید :

 

پتاسیم : در برنامه غذایی روزانه از میوه ها ، سبزی ها ، حبوبات و غلات استفاده شود زیرا به دلیل وجود پتاسیم در این مواد غذایی نقش موثری در پیشگیری و درمان پرفشاری خون دارند. میوه ها و سبزی های حاوی پتاسیم بالا نظیر:( زردآلو ، هندوانه ، آب پرتقال ، گریپ فروت ، گوجه فرنگی ، موز ، سیب زمینی ، کدو سبز و قارچ)

 

منیزیم : انواع سبزیجات با برگ سبز تیره ، مغزها ( از نوع خام و بی نمک )، حبوبات ، نان و غلات سبوس دار به علت داشتن مقادیر بالای منیزیم (که گشاد کننده عروق است ) در کاهش فشار خون موثر است.

 

ویتامین c : بالا بودن مقدار ویتامین c در خون به معنای پایین بودن فشار خون است .از میوه ها و سبزی ها به عنوان میان وعده در محل کار استفاده کنید .

کلسیم :عنصر کلسیم نیز در کاهش فشار خون نقش دارد به طوری که به بیرون راندن سدیم از بدن کمک می کند. بنابراین دریافت کافی کلسیم از طریق شیر و فرآورده های لبنی کم چرب توصیه می شود.

میزان نمکی را که هنگام پخت به غذا اضافه می کنید را کاهش دهید و نمکدان را از سر سفره خود حذف کنید.

برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک ، از سبزیجات معطر و تازه ، لیمو ترش و آویشن استفاده نمائید.

برچسب های غذایی را بخوانید تا غذاهای کم نمک ، به خصوص غذاهای آماده کم نمک را پیدا کنید.

 

 

افراد مبتلا به فشار خون از مصرف مواد غذایی زیر پرهیز کنند :

مصرف غذاهای شور ( گوشت های نمک سود شده ، کنسروی ، همبرگری ، سوسیس ، کالباس ، سبزی های کنسروی، کراکرها ، چیپس ، پفک ، خیار شور ، ماهی های شور و دودی ، سوپ های آماده ، ترشی ، آجیل شور و نظایر آن ها ) کاهش یابد.

 

مصرف مواد حاوی جوش شیرین را کاهش دهید.

برخی از سبزیجات مانند: اسفناج ، کرفس ، ریواس و شلغم حاوی سدیم زیادی هستند بنابراین در افراد مبتلا به فشار خون باید کاهش یابد.

مواد حاوی کافئین از قبیل : چای ، قهوه ، نوشابه و شکلات سبب افزایش فشار خون میشود.

 

علایم شایع فشار خون بالا :

بسیاری از افرادی که دچار فشار خون بالا هستند احساس بیماری ندارند و حال عمومی آن ها خوب است فقط در مواردی که فشار خون خیلی بالا می رود ، سردرد و گاهی تنگی نفس و خونریزی از بینی رخ می دهد.

علایم سردرد، سرگیجه ، خواب آلودگی ، گیجی ، کرختی و مورمور شدن در دستها و پاها مربوط به بالا رفتن فشار خون به طور بحرانی است.

 

منبع: تغذیه درست،درمان بدون دارو- (دکتر جلال عصار) ، رژیم درمانی کراوس  گردآوری:شبنم اسلامی- کارشناس تغذیه