مضرات مصرف روغن های جامد
روغن های جامد هیدروژنه ، معمولا اسید چرب اشباع شده بالایی دارند به همین علت مصرف این گونه روغن ها ، باعث افزایش کلسترول نامطلوب خون می شود و در نهایت به بروز مشکلاتی همچون افزایش فشار خون ، گرفتگی عروق و .... می انجامد.
روغن های نباتی جامد ، ابتدا به صورت مایع می باشند که در کارخانه های تولید روغن ، برای بالا بردن مقاومت ، هیدروژنه یا جامد می شوند که در این فرآیند ، روغن اشباع می شود و اسید چرب مضری به نام اسید چرب ترانس تولید می شود ، این روغن ها برای مدت بیشتری قابل نگهداری هستند و حرارت را بهتر تحمل می کنند ولی به علت داشتن اسید چرب اشباع شده و اسیدهای چرب ترانس برای سلامت بدن زیان آور است.
و این امر باعث شده تا کارخانجات تولید روغن نیز میزان اسید چرب ترانس را در روغن های تولیدی تا 2 درصد کاهش دهند و حتی در برخی موارد سطح آن را به صفر برسانند.
در نتیجه باید میزان استفاده از روغن جامد در پخت و پز روزانه ، به صفر برسد.
مضرات اسیدهای چرب ترانس:
افزایش کلسترول خون ، ابتلا به سندروم متابولیک ، بیماری های قلبی و عروقی ، ابتلا به دیابت نوع 2 و حتی ابتلا به برخی از سرطان ها توجه داشته باشید که علائمی مانند: خستگی بدون دلیل ، افزایش وزن به ویژه افزایش دور کمر ، دردهای بدنی ، افت انرژی در طول روز از علائم مربوط به سندرم متابولیک یا مصرف اسیدهای چرب ترانس می باشد.
منابع اسید های چرب ترانس:
روغن های جامد هیدروژنه شده
محصولات قنادی و روغن مارگارین
محصولات لبنی و گوشت قرمز
روغن های گیاهی نیمه جامد
با رعایت نکات زیر در مصرف چربی و روغن می توانید از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی پیشگیری کنید:
• مصرف فست فود ها از جمله سوسیس ، کالباس و پیتزا را محدود کنید
• به جای سرخ کردن غذا بهتر است آن را به صورت آب پز ، تنوری و یا بخار پز استفاده کنید.
•شیر و ماست کم چرب را جایگزین انواع پرچرب آن کنید.
• پنیر خامه ای مملو از چربی است به جای آن از پنیر کم چرب و کم نمک استفاده کنید.
• از گوشت های کم چرب استفاده کنید و چربی قابل روییت گوشت را جدا کنید.
• کله پاچه و مغز حاوی مقادیر زیادی کلسترول است و مصرف آن ها باید محدود شود.
• به جای استفاده از سس مایونز از مخلوط ماست کم چرب و آبلیموو سبزی های معطر استفاده شود.
منبع: دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی گردآوری : شبنم اسلامی – کارشناس تغذیه