هشدار در خصوص علائم و عوارض مسمومیت با متانول

 

باتوجه به بروز برخی از موارد مسمومیت ناشی از متانول موجود در مشروبات الکلی دست ساز و تبعات کشنده مصرف این مواد، توجه هموطنان را به نکات ذیل جلب مینماید:

 

شایع ترین علت مسمومیت با متانول مصرف مشروبات دست ساز و تقلبی می باشد. همچنین الکل صنعتی ممکن است دارای مقادیر قابل توجهی متانول باشد. از آنجا که متانول به عنوان حلّال درمحلول های چاپ وتکثیر، چسب ها، رنگ وجلا دهنده، به عنوان سوخت چراغ الکلی و حتی به عنوان یک عامل ضدیخ درمحلول های شیشه شوی اتومبیل مورد استفاده قرار می گیرد، ممکن است مسمومیت با این ماده در محیط خانه رخ دهد.

 

باتوجه به اینکه در اورژانس بیمارستان ها دسترسی به امکانات آزمایشگاهی برای تعیین سطح سرمی متانول وجود ندارد، شناسایی فرد مسموم از روی تظاهرات بالینی دارای اهمیت است و انجام اقدامات درمانی سریع، چه بسا می تواند منجر به نجات جان فرد مسموم شود.

 

علایم اولیه مسمومیت با متانول معمولاً در عرض 0.5تا 4 ساعت ایجاد می شود که به صورت تهوع، استفراغ، دردشکمی، سردرد، گیجی و خواب آلودگی است. معمولاًبیماران دراین مرحله به پزشک مراجعه نمی کنند. علائم اصلی مسمومیت پس از 6 تا 24 ساعت آغاز می شود. ممکن است فرد دچار اختلال بینایی مانندتاری دید، دید برفکی، تغییر میدان بینایی، ترس از نور، دوبینی و حتی کوری کامل شود.

 

بعد از گذشت 24 ساعت، وضعیت بالینی بیمارهرساعت بدترمی شود. تشنج و اغما از دیگر علایم مسمومیت با متانول است که می تواند منتهی به مرگ شود.

 

توصیه می شود در صورت مشاهده علائم اولیه، فرد مسموم هرچه سریعتر به مراکز درمانی منتقل و اقدامات درمانی برای رفع سمیت و تثبیت بیمار صورت پذیرد.

 

 

معاونت غذا و دارو استان هرمزگان

مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم

شماره تماس :190