شیرین کننده های مصنوعی


شیرین کننده های مصنوعی جایگزین های صنعتی برای شکر می باشند ، زیاده روی در مصرف شکر معمولی و افزایش وزن ناشی از آن ،عاملی شد تا تولید و استفاده از این گونه شیرین کننده ها در صنعت غذا آغاز شود.
این شیرین کننده ها ممکن است از منابع طبیعی مانند گیاهان و یا خود قند گرفته شده باشند، شیرین کننده های مصنوعی به عنوان شیرین کننده هایی قوی شناخته می شوند چرا که اغلب به مراتب از قند و شکر عادی شیرین تر می باشند.

 


کاربردهای شیرین کننده های مصنوعی:


شیرین کننده های مصنوعی هیچ کالری ای را به رژیم غذایی تان اضافه نمی کنند و در واقع در مقایسه با شکر میزان خیلی کمتری ازآن ها برای شیرین کردن استفاده می شود، امروزه شیرین کننده های مصنوعی به صورت گسترده در غذاهای فرآوری شده استفاده میشوند از جمله نوشیدنی های شیرین، شیرینی جات ، ژله ها و کنسروها و....که با مشاهده برچسب های غذایی می توان فهمید که آیا درتهیه غذا از شیرین کننده مصنوعی استفاده شده است یا خیر؟


شیرین کننده های مصنوعی رایج:


شیرین کننده های مصنوعی رایج که در حال حاضر مورد تایید سازمان غذا و دارو آمریکا می باشند عبارت است از:


آسه سولفام پتاسیم
آسپارتام
نئوتام
ساخارین
سوکرالوز


آسه سولفام پتاسیم:این ماده که200برابر شیرین تر از شکر است و در صنایع نانوایی ، دسرهای فریز شده ، نوشیدنی ها و آبنبات هامصرف می شود.


آسپارتام:این ماده180بار شیرین تر از شکر استو برای افراد مبتلا به فنیل کتونوریا مضر می باشد.


ساخارین:قدیمی ترین شیرین کننده مصنوعی است که مصرف آن به علت احتمال سرطان زا بودن آن کاهش یافته است.


سوکرالوز:شیرین کننده بسیار قوی است تقریبا600برابر شکر شیرینی دارد و پایداری و طعم و مزه آن باعث شدهتا مصرف این ماده در صنایع غذایی و نوشابه ها گسترش یابد.

 


منبع:شیمی مواد غذایی-دکتر حسن فاطمی گردآوری:شبنم اسلامیکارشناس تغذیه