ایمن سازی منازل از نظر بروز مسمومیت ها
1-داروها، محصوالت شوینده و فرآورده های آرایشی-بهداشتی را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
2 -قبل از دور انداختن ظروف مواد شیمیایی و شوینده داخل ظرف زباله، آنرا آبکشی نمایید.
3-داروها را دور از دید و دسترس کودکان و در ارتفاع بالا و در کمد مجهز به قفل نگه داری نمایید.
4-محصوالت خانگی خطرناک (مانند لوله باز کن، جوهر نمک ، جرم گیر محلول سفید کننده و لک بر ، مواد شوینده، گاز پاک کن، داروها و دیگر مواد شیمیایی) را در بسته بندی آنها و با درب بسته نگهداری نمایید.
5-از قرار دادن مواد شوینده در کمدهای زیر ظرف شویی اجتناب نمایید. خطر مسمومیت در کودکان نوپا و کنجکاو از این طریق بسیار بالا می باشد.
6-از قرار دادن ظروف حاوی مواد شیمیایی در کنار مواد غذایی خودداری نمایید.
7-چنانچه در منزل کودکی دارید، از قرار دادن خمیر دندان ، دهان شویه ، و یا دیگر فرآورده های آرایشی و بهداشتی و خوشبو کننده در دسترس کودکان خودداری نمایید.
8-از نگهداری محصولات خطرناک مثل ضد یخ ، شیشه پاک کن، بنزین ، نفت، سموم علف کش، سموم حشره کش و کود های باغبانی در کمد های بدون قفل در پارکینگ و حیاط منزل اجتناب نمایید.
9-تمامی سموم مورد استفاده در منزل را در ظروف با درب غیر قابل دسترسی کودکان نکهداری نمایید.
11-برچسب ظروف سموم و مواد دفع آفات را ابتدا کاملا مطالعه کنید و سپس دقیقا مطابق آن عمل نمایید.
11-مخلوط کردن فرآورده های سفید کننده و جرم بر به دلیل ایجاد گاز سمی خفه کننده، مطلقا ممنوع می باشد.
12-موادی مانند نفت و بنزین را در ظرف اصلی آنها نگه داری کنید و از ریختن این مواد داخل ظروف مربوط به فرآورده های خوراکی و نوشیدنی مانند بطری خالی نوشابه جدا پرهیز کنید.
13-از قرار دادن کیف دستی و ساک خرید و همچنین کیسه های نایلونی ، در دسترس کودکان پرهیز کنید . این وسایل ممکن است سبب خفگی کودکان شوند.
14-آسیب ناشی از مسمومیت می تواند جبران ناپذیرباشد. خانواده خود را محافظت کنید.
15-نزدیک به 91 %از مسمومیت ها در منازل رخ می دهند. خانه خود را نسبت به بروز این مسمومیت ایمن نمایید.
16-مسمومیت با گاز منوکسید کربن کشنده ترین مسمومیت غیر عمدی در کشور ما است و شیوع ان در فصل سرما 12 تا 15 درصد می باشد.
17-آیا می دانید شایع ترین علت مراجعه مسمومیت به بیمارستان ها در اثر مسمومیت مواد خوراکی با دارو می باشد؟
18-بیشترین مسمومیت های ارجاع شده به مراکز اطلاع رسانی داروها و سموم کشور و همچنین بیمارستان ها، مسمومیت های دارویی می باشد.
19-آیا از خطراتی که کودک شما را در منزل مادربزرگ با آنها روبرو است آگاهید؟ منزل بستگان نزدیک را مانند منزل خود به منظور پیشگیری از مسمومیت ها ، ایمن سازید.
21-برای پیشگیری از مسمومیت دارویی کودک دلبندتان، از والدین خود بخواهید داروهای مصرفی خود را دور از دسترس کودکان نگهداری نمایند.
21-در هنگام مراجعه به پزشک و دریافت دارو از داروخانه ، والدین سالمند خود را همراهی نمایید تا از صحت نحوه مصرف دارو مطمئن شوید.
22-در دوران سالمندی به دلیل تغییرات ساختار در اندام های داخلی مانند کبد ، کلیه ، میزان مایعات ، عضالت و چربی بدن ، تغییراتی در جذب و دفع داروها حادث خواهد شد و بی اعتنایی به مصرف دقیق داروها می تواند منجر به مسمومیت شود.
23-در برخی از سالمندان کاهش قدرت بینایی و فراموشی ، می تواند منجر به بروز اشتباهاتی ، در ضمن مصرف داروها و در نتیجه بروز مسمومیت دارویی گردد.
24-پزشکان و داروسازان در برخورد با بیماران سالمند باید از تفهیم نحوه مصرف دارو در ایشان اطمینان حاصل نمایند.
25-بسیاری از سالمندان ناچار به مصرف داروهای متعددی در طول روز می باشند. استفاده از جعبه های تقسیم داروها می تواند کمک شایانی به پیشگیری از مسمومیت و مصرف داروی تکراری در ایشان می گردد.
26-چنانچه والدین سالمند شما مجبور به مصرف دارو می باشند، به صورت دوره ای نحوه مصرف داروهای ایشان را کنترل نمایند تا از بروز مسمومیت دارویی پیشگیری شود.
27-کاهش بینایی، شنوایی و فراموشی در دوران سالمندی از مهمترین عوامل مصرف بیش از حد دارو و بروز مسمومیت در سالمندان می باشد.
28-سالمندان محترم باید در مراجعه به پزشک، نام داروهای مصرفی خود را به همراه داشته باشند تا از تجویز مجدد داروها و مصرف همزمان آن ها و یا بروز تداخالت خطرناک دارویی پیشگیری شود.
29-مصرف خودسرانه داروها در سالمندان نسبت به دیگر افراد جامعه خطرناک تر است.
نویسنده : دکتر اسماء بیژنی ماکیانی